Autogeen snijden

Autogeen snijden: alles wat u moet weten

Autogeen snijden behoort tot de thermische scheidingsprocessen. Deze technologie is vooral geschikt voor ongelegeerd en laaggelegeerd staal en voor gietstaal. Vlamsnijden is een beproefd proces voor materialen met grote diktes.

Autogeen snijden: de technologie

Bij autogeen snijden wordt het werkstuk eerst aan de oppervlakte verhit tot de ontbrandingstemperatuur. Zuurstof wordt dan toegevoegd. De zuurstof moet voor ten minste 99,5% zuiver zijn.

Hierdoor oxideert het werkstuk. Bovendien blaast de zuurstof het vloeibare metaal uit de spleet. Er wordt verbrandingswarmte opgewekt. Deze warmte verhit op zijn beurt de laag eronder tot ontbrandingstemperatuur. Het proces gaat dus autogeen verder en scheidt de component. Het toepassingsgebied van autogeen snijden is divers: deze technologie wordt overal toegepast waar het nodig is dikke metalen te bewerken en te verwerken.

Proces van autogeen snijden

Tussen zuiver zuurstof en staal vindt een chemische reactie plaats waarbij ijzeroxide wordt gevormd. Het kan dus worden omschreven als een snelle en gecontroleerde roestvorming. Bij het voorverwarmen worden vlammen gebruikt om het oppervlak of de rand van het staal te verhogen tot ongeveer 1300º C, het punt waarop de legering begint te smelten. Hiervoor kunnen verschillende soorten gassen, zoals acetyleen, worden gebruikt.

De zuivere zuurstofstraal wordt in een dunne straal onder hoge druk op het verhitte gebied gericht. Terwijl het staal wordt geoxideerd en tot een holte wordt geblazen, worden de voorverwarmings- en de zuurstofstroom met een constante snelheid verplaatst om een continue snede te vormen. Dit proces wordt op grote schaal gebruikt om staal van alle vormen en afmetingen te snijden. Maar er zijn vier basisvereisten voor de verwezenlijking ervan:

– De ontbrandingstemperatuur van het materiaal moet lager zijn dan het smeltpunt, anders smelt het materiaal en vloeit het weg voordat de snede kan worden aangebracht;

– Het smeltpunt van het oxide moet lager liggen dan dat van het omringende materiaal, zodat het mechanisch kan worden weggeblazen door de zuurstofstraal;

– De oxidatiereactie tussen de zuurstofstraal en het metaal moet voldoende zijn om de ontbrandingstemperatuur te handhaven;

– Er moet een minimum aan gasvormige reactieproducten worden geproduceerd om de snijdende zuurstof niet te verdunnen.

Staal is constant heet tijdens het snijproces. De meeste metalen zijn niet bestand tegen deze methode vanwege hun hoge legeringsgehalte. Alleen metalen waarvan de oxiden een lager smeltpunt hebben dan het basismetaal zelf, kunnen met dit procédé worden gesneden. Anders maakt het metaal, zodra het oxideert, de oxidatie af door een beschermende korst te vormen.

Bijgevolg is deze methode ideaal voor het snijden van staal met een laag koolstofgehalte. Aangezien zuurstof wordt gebruikt om de chemische reactie tot stand te brengen, is autogeen snijden alleen effectief op ijzerhoudende materialen.

Geautomatiseerd autogeen snijden

Bij geautomatiseerd autogeen snijden is het mogelijk de resultaten te reproduceren. De beproefde toortstechnologie en de automatische ontstekingsinrichting zorgen voor een vlotte activering van het proces. Betrouwbare vlambewaking en automatische doorboring maken voorafgaande voorbereiding overbodig.

Wanneer staal in verschillende diktes nauwkeurig en efficiënt moet worden gesneden, is automatisch autogeen snijden een beproefde technologie.

Autogeen snijden: belangrijkste voordelen

Net als bij andere technologieën is de keuze van het juiste snijproces afhankelijk van de behoefte en de eisen van de betreffende productie. De belangrijkste voordelen van autogeen snijden zijn:

– Scheiding van componenten in het bereik van grotere materiaaldiktes;
– Lage investerings- en slijtagekosten;
– Hoge kwaliteit en hoge precisie;
– Met CNC systeem is het mogelijk om meerdere onderdelen te produceren, wat tijd en werk vermindert!

CNC

Het CNC-systeem (Computer Numerical Control) kan worden gebruikt met machines en apparatuur van verschillende types. CNC machines maken gebruik van programmeerontwerpen om apparaten te mechaniseren, ook zeer complexe bewerkingen!

Deze technologie onderscheidt zich van de manuele omdat zij het mogelijk maakt de hele bewerking uit te voeren zonder dat het werkgereedschap moet worden veranderd of aangepast. Het CNC-systeem versnelt het productieproces van het snijden van onderdelen, biedt hoge precisie met specifieke en aangepaste afmetingen zonder de standaardisatie tussen de onderdelen en de hoge kwaliteit van afwerking te verliezen!