Woning verkoop

Jouw huis verkopen: zó doe je dat

Denk je er over na om jouw woning te verkopen? Dan ben je zeker niet de enige. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er in 2021 om precies te zijn 53.875 woningtransacties plaatsvonden. In totaal werden er 140.000 huizen verkocht. Of dat aantal in 2022 zal worden overtroffen is de vraag. Er staan namelijk steeds minder huizen te koop. Maar misschien wil jij wel graag je woning van de hand doen. In dat geval is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. In dit artikel zetten wij een aantal belangrijke zaken rondom huizenverkoop voor jou op een rij.

Woning verkopen: goed onderzoek is de sleutel tot succes

Goed onderzoek is de sleutel tot een succesvolle huizenverkoop. Verdiep je in de huizenmarkt en zorg er voor dat je werkelijk alles vanaf weet. Voor welke prijs zijn bijvoorbeeld soortgelijke woningen in de buurt verkocht? Aan de hand daarvan kun je een vraagprijs opstellen. Maar met alleen deze informatie ben je er nog niet. Het is uitermate belangrijk om te weten wat jouw woning waard is. Daarvoor dien je onder andere te kijken naar de staat van het huis. Zijn er bepaalde gebreken of alles netjes opgeknapt? We raden aan om een taxateur in te schakelen om de woningwaarde te bepalen. Deze professional heeft verstand van zaken en weet precies waar hij of zij op moet letten.

Tip: Schakel de hulp van een makelaar in

Een taxateur is zeker niet de enige partij die je kan helpen om de waarde van jouw woning te bepalen. Een makelaar heeft eveneens verstand van zaken en helpt jou op alle fronten met de verkoop van jouw huis. Roep bij voorkeur de hulp in van een makelaar uit de omgeving. Hij of zij heeft misschien al eerder huizen verkocht in de omgeving, wat het bepalen van de juiste prijs voor jouw huis iets gemakkelijker maakt. Daarnaast weet een makelaar alles van het promoten van woningen, hoe je onderhandelt en hoe een koopcontract moet worden opgesteld. Allemaal compleet zaken waarbij hulp zeker gewenst is.

Makelaar

Zo plan je een bezichtiging

Zodra de waarde van jouw woning is bepaald, is het tijd om bezichtigingen te gaan plannen. Ook daar helpt een makelaar graag bij, als je dat wilt. Zorg ervoor dat je jouw woning grondig schoonmaakt. Als je nog geen kans hebt gehad om je kasten of garage op te ruimen, doe dat dan zo snel mogelijk. Hetzelfde geldt voor achterstallig onderhoud en reparaties. Jouw woning moet tijdens de bezichtiging tip top en orde zijn. Kies daarnaast voor een neutrale inrichting zodat het een breed publiek aanspreekt. Hoog tijd om van de bank af te komen dus!

Bezichtiging plannen

Succesvol onderhandelen over de prijs: zo doe je dat

Nadat de bezichtiging van jouw woning is geweest, ontvang je mogelijk een bod van een potentiële koper. Of misschien zijn het er wel veel meer. In de huidige huizenmarkt, waar er meer vraag is dan aanbod, is dat niet zo gek. Neem de tijd om alle voorstellen uitgebreid te bekijken. Heb je er een gezien die jou bevalt? Dan is het tijd om te gaan onderhandelen met de koper. Een paar tips:

– Bepaal vantevoren een minimale verkoopprijs van jouw woning. En bedenk bij welke punten jij bereid bent om concessies te doen.
– Benadruk tijdens het onderhandelen de pluspunten van jouw woning.
– Leef je in in de koper. Wie is dit persoon, wat wil hij of zij graag?
– Wees flexibel. Geef aan dat er op diverse punten te onderhandelen is, zoals de overdrachtsdatum. Wil de koper bijvoorbeeld zo snel mogelijk in het huis? Neem dit dan mee in de prijs.
– Doe net alsof elk tegenbod jouw eindbod is.

Succesvol verkopen

Wees nauwkeurig en eerlijk bij het opstellen van een koopcontract

Hopelijk is het onderhandelingsproces snel verlopen. De laatste stap is het opstellen van een koopcontract. Wij raden aan om dit samen met een makelaar op te stellen. Natuurlijk kun je ook de touwtjes in eigen handen houden om makelaarskosten te besparen. Hoewel je meer geld overhoudt, is het zeer belangrijk om alle details in een koopcontract goed vast te leggen. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van achterstallig onderhoud terwijl dat niet in het contract vermeldt staat, kunnen er juridische problemen ontstaan. Wees bij het verkopen van jouw woning dan ook nauwkeurig en eerlijk naar de koper toe. Daar bereik je uiteindelijk het meeste mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.